Áyurvéda

Následovníci ajurvédy doporučují pít vodu z rozinek

Written by Makawiel

Lidé náhodně poznali rozinky, když kolem roku 2000 př. n. l. našli na vinicích sušené hrozny, což byl jeden z nejdůležitějších potravinových objevů vůbec. Vitamíny, vláknina a minerály, které jsou v tomto sušeném ovoci hojně obsaženy, z něj činí úžasnou superpotravinu. Ukázalo se, že můžeme udělat rozinky ještě výhodnější, pokud  je přes noc namočíme do vody. Voda rozpouští všechny minerály a živiny rozinky a její slupka a zvyšuje zdravotní vlastnosti tohoto silného ovoce.

Vaše játra a střeva se jedů snáze zbaví

Vyznavači ajurvédy již dlouho používají vodu z rozinek k čištění jater a střev. Ve skutečnosti, detoxikační vlastnosti rozinek jsou vysvětleny pomocí velkého množství antioxidantů a vlákniny.

Antioxidanty pomáhají játrům pracovat správně a plně vykonávat detoxikační funkci, zatímco vlákna dodávají stolici objem a zvyšují počet pohybů střev, což pomáhá očistit tlusté střevo a střeva. Na lačný žaludek rozinková voda „pracuje“ ještě rychleji, ale nezapomeňte jíst nasáklou rozinku spolu s rozinkovou vodou.

Získáte energii, která dlouho vydrží

Vědci a sportovní odborníci se domnívají, že rozinky mohou sloužit jako  dobrá náhrada energetických tyčinek. Rozinky obsahují velké množství vlákniny a mikroživin a nemají žádný přidaný cukr ani umělé příchutě, na rozdíl od mnoha energetických tyčinek, které z nich činí perfektní zdravé občerstvení. Rozinková voda vypitá ráno vás naplní energií pro nadcházející den, nebo ji můžete také vyzkoušet  před intenzivním tréninkem.

Vaše hladina špatného cholesterolu se sníží a váš krevní tlak se stabilizuje

Studie a klinický výzkum ukázaly, že rozinky jsou ve srovnání s jinými běžnými svačinami vysoce bohaté na vlákninu, draslík, fytonutrienty a antioxidanty. Lidé, kteří pravidelně jedí rozinky, mají nižší systolický a diastolický krevní tlak ve srovnání s těmi, kteří konzumují minimální množství tohoto sušeného ovoce. A co víc, konzumace rozinek snižuje hladinu oxidovaného cholesterolu s nízkou hustotou, což významně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

About the author

Makawiel