Áyurvéda

Bylinky v áyurvédě podle dóš

Written by Makawiel

Áyurvéda není pouze jóga, akupunktura, akupresura a masáže. Její důležitou součástí jsou také bylinky, které pomáhají proti nemocem a které jsou i prevencí. Toto starodávné indické umění klade totiž důraz na prevenci i na rovnováhu. Jako prevence se mají používat bylinky podle jednotlivých dóš.

Bylinky pro typ Váta

Lidem, u kterých převažuje typ energie Váta jsou štíhlí, mírní, citliví, často jim chybí energie. O zvýšení jejich energie se postará ashwagandha, bylinka známá jako indický ženšen. Ta dokáže také zahnat stres, nicméně těhotné ženy by se jí však měly vyhýbat.

Triphala je bylinka, která pročistí tělo a posílí imunitní systém. Kantari, rasona a methika jsou bylinky, jejichž cílem je podpořit zdraví křehkých jedinců typu Váta.

Bylinky pro typ Pitta

Jedinci s převažujícím typem Pitta se vyznačují střední váhou, množstvím svalů i tuků. Jsou temperamentní a milují výzvy i fyzickou aktivitu. Netrpí nedostatkem energie, nicméně potrápit je mohou zažívací potíže, kožní problémy, záněty a pocení. Prevencí proti různým zánětům je amalaki -ovoce bohaté na antioxidanty, které zpomaluje buněčné stárnutí.

Na kožní problémy platí bylinka draksha. Její stonek, listy, květy i plody umí také zmírnit zažívací potíže. Chandan, vonná složka ze santalového dřeva umí nejen odstranit kožní problémy, dokáže také ochladit a hydratovat pokožku.

S potížemi zažívacího traktu si umí poradit bylinky ushira a yahtimadhu. Ushira navíc dokáže příjemně ochladit i odstranit záněty, dýchací i kožní problémy, a ještě příjemně voní. Jako prostředek proti chronickému kožnímu onemocnění se osvědčila bylinka guduchi.

Bylinky pro typ Kapha

Lidé, u kterých převažuje dóša Kapha jsou plni energie, stálí a vyrovnaní. Jejich imunitní systém je silný, stejně tak i náchylnost k tloustnutí a k lenošení. Jsou celkově pomalí, stejně jako jejich trávicí systém a metabolismus.

Proti zažívacím potížím pomáhají bylinky sunthi, anoda, lavanga a putiha. Haidra je bylinka se silnými protizánětlivými, antioxidačními vlastnostmi. Dokonce může ochránit i před onkologickými onemocněními.

About the author

Makawiel