Bylinná léčba

Brusinky – kouzelné červené plody, které si zamilujete

Written by Makawiel

Brusinky jsou často známé zejména pro léčbu potíží s močovým ústrojím. To však zdaleka není jejich jediná schopnost, dokážou toho mnohem víc, díky čemu by si zasloužili vaši pozornost. Tyto drobné plody mohou vašemu tělu výrazně prospět.

Štíhlá linie

Brusinky jsou nízkokalorické a díky tomu jsou vhodné i při redukci váhy. Bývají oblíbenou přísadou například do letních dezertů, ale i salátů a dalších pokrmů. Obzvláště v Americe jsou tyto červené kuličky oblíbené do slaných i sladkých pokrmů. U nás jsou většinou jen v sušené podobě, nápojích či potravinových doplňcích, což je velká škoda. Brusinky můžete použít jako skvělý doplněk ke kvalitním sýrům, kompot k masu nebo je přidejte do snídaně, dodáte jí tak šťávu a podpoříte své tělo.

Močové ústrojí

Byla by škoda nezmínit účinky brusinek na močové ústrojí. Jsou známé jako lék proti zánětům močového měchýře, ovšem jaké jsou jejich úplné účinky? Brusinky jsou močopudné a mají desinfekční účinky. Díky tomu se skvěle hodí jako prevence proti zánětům močového ústrojí. Navíc obsahují látky zvané proanthokynidiny, které se váží na bakterie a zabraňují jim v přilnutí na stěny močových cest. Dvě sklenice brusinkového džusu denně dokážou snížit riziko infekce u těhotných žen až o 41 %. Namísto džusu můžete pít také brusinkový čaj.

Další zdravotní účinky

Desinfekční účinky brusinek jsou velmi užitečné i pro ústní dutinu. Zamezují totiž tvorbě zubního kazu. Výtažek z brusinek se užívá i do zubních past, zabraňuje tvorbě plaku a zubního kamene.

Brusinky mohou být podpůrným prostředkem při léčbě diabetu. Snižují totiž hladiny cukru v krvi. Dále brusinky zpomalují postup nádorů mnoha orgánů. Brusinky jsou prospěšné také pro srdce. Obsažené polyfenoly zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak. Mohou však snižovat protisrážlivý účinek léků.

Brusinky mají mnoho různých pozitivních účinků, které podpoří vaše zdraví. Vyzkoušejte je proto více zařadit do jídelníčku. Ať už v sušené nebo čerstvé formě, klidně v podobě džusů či čajů.

About the author

Makawiel