Magazín

Lněné semínka, co o nich víme?

Written by Jan Neckář

Lněná semínka jsou semena lnu setého (Linum usitatissimum) a mají mnoho pozitivních vlastností a využití. Zde je několik faktů o lněných semínkách:

  • Nutriční hodnota: Lněná semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, omega-3 mastných kyselin a lignanů, které jsou rostlinnými fytochemikáliemi s potenciálními zdravotními výhodami.
  • Zdravé tuky: Obsahují zdravé tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Přítomnost těchto tuků také pomáhá zlepšit absorpci rozpustných vitaminů.
  • Vysoký obsah vlákniny: Lněná semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny, která přispívá ke zdravému trávení, regulaci hladiny cukru v krvi a pocitu sytosti.
  • Antioxidační vlastnosti: Lignany obsažené v lněných semínkách mají silné antioxidační účinky, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem a snižují záněty v těle.
  • Možnosti použití: Lněná semínka mohou být konzumována celá, rozemletá na mouku nebo zpracována do lněného oleje. Jsou vynikajícím přísadou do cereálií, smoothies, jogurtů, pečiva nebo jako ingredience do některých pokrmů.
  • Chladivý efekt: Lněná semínka mají schopnost absorbovat vodu a vytvářet gelovou konzistenci. To jim dává chladivý efekt, který je prospěšný při zmírnění zánětů a podráždění v těle.
  • Bezlepková volba: Lněná semínka jsou přirozeně bezlepková a proto jsou vhodnou alternativou pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.

3 známé recepty, kde se používají lněné semínka

Lněné semínkové smoothie, ingredience:

  • 1 banán
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
  • 1 lžička medu (volitelně)

Lněné semínkové smoothie, postup:

  • V mixéru smíchejte banán, špenát, lněná semínka a mléko a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  • Přidejte med, pokud chcete přidat sladkost, a znovu promíchejte.
  • Podávejte vychlazené a vychutnejte si zdravý a osvěžující smoothie.

Lněný chléb, ingredience:

  • 2 šálky celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 šálku lněných semínek
  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
  • 2 lžíce oleje (např. olivového)

Lněný chléb, postup:

  • V míse smíchejte mouku, lněná semínka, ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.
  • Přidejte med, mléko a olej a promíchejte, dokud nedostanete husté těsto.
  • Těsto nalijte do vyložené formy na chléb a pečte při 180°C asi 40-45 minut, nebo dokud není chléb zlatavý a pevný.
  • Nechte chléb vychladnout a podávejte s máslem nebo dalšími oblíbenými přísadami.

Lněný proteinový nápoj, ingredience:

  • 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
  • 1 sáček vanilkového proteinového prášku
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 banán
  • 1 lžíce arašídového másla (nebo jiného oříškového másla)
  • led

Lněný proteinový nápoj, postup:

  • V mixéru smíchejte mléko, proteinový prášek, lněná semínka, banán a arašídové máslo.
  • Přidejte led a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  • Nalijte do sklenice nebo šejkru a podávejte jako výživný a sytící proteinový nápoj.

About the author

Jan Neckář

Leave a Comment