Magazín

Jídlo utváří naši budoucnost

Potravinářský průmysl nás přímo zavaluje nejrůznějšími pochoutkami. Na každém rohu je plno lákadel v podobě čokolád, čokoládových tyčinek, sušenek, sladkých zákusků, slaných oříšků, smažených brambůrků, salámů, paštik, rychlého občerstvení, bílého pečiva a instantních pokrmů, které stačí pouze zalít vodou. Volba jídla je vždycky jen a jen na nás. Je v pořádku dát si příležitostně svůj oblíbený větrník či pořádně osolené hranolky s tatarkou. Podstatné je to, co jíme pravidelně každý den, protože takové jídlo pak utváří nás a naši budoucnost. Čím více toho budeme o potravinách vědět, tím menší problém nám bude dělat výběr těch správných. Proto se pojďme seznámit s důležitými zásadami zdravé výživy a s potravinami, které člověku prospívají.

Vhodné potraviny

Ukázkový jídelníček by měl denně obsahovat velké množství (500g) zeleniny, několik kusů nejlépe místního ovoce, dále obiloviny, luštěniny (včetně výrobků ze sóji-tempeh, tofu), ořechy, semena a zastudena lisované rostlinné oleje. Mléko a mléčné výrobky nejsou pro člověka úplně nejvhodnější potravinou, protože zahleňují, hůře se tráví a některým lidem způsobují alergii (a ani o ní nemusí vědět). Oproti tomu kysané mléčné výrobky jsou příznivé pro doplnění mikroflóry do střevního traktu. Stejně dobře nám ale poslouží i kysané zelí nebo kvašené zeleniny, tzv. pickles. Vejce konzumujme v rozumném množství. Obsahují poměrně vysoké množství cholesterolu, a pokud nejsou v bio kvalitě, obsahují též rezidua léků a stres slepic, které jsou drženy v klecích v uměle osvětlených halách. Pokud jíte maso, mělo by se na talíři objevit nejvýše dvakrát týdně, a to rybí, případně drůbeží. Čokoláda, sušenky, brambůrky, přesolené šunky, salámy a jiné pochutiny by se měly v jídelníčku vyskytovat opravdu příležitostně.

About the author

Makawiel