Magazín

S viscerálním tukem není radno si zahrávat. Jak se ho zbavit, aby vás již nadále neohrožoval?

Existují prakticky dva druhy tuků – podkožní a viscerální. Podkožní tuk je lépe viditelný a schovává se přímo pod pokožkou. Oproti tomu nebezpečí viscerálního tuku spočívá v tom, že se nachází v útrobách našeho organismu, kde postupně obaluje životně důležité orgány. Jak se ho zbavit?

Jak odhalit, že viscerální tuk máte

Určité procento viscerálního tuku má každý z nás. Problém však nastává v případě, kdy pomyslnou hranici přijatelného množství překročíme. V takovém případě totiž viscerální tuk začíná ohrožovat naše životně důležité orgány – například játra, střeva a srdce.

Na první pohled je například pravděpodobné, že se s tímto druhem tuku budou setkávat osoby s postavou ve tvaru jablka. Právě těm se totiž veškerý tuk soustřeďuje především do oblasti břicha. Pravdou však zůstává, že nejpřesnější informace o množství tohoto tuku ve vašem organizmu vám podá pověřený nutriční terapeut.

Co jíst, aby viscerální tuk zmizel

Pokud chcete proti přítomnosti viscerálního tuku úspěšně bojovat, je třeba se zaměřit především na zdravou stravu a přiměřené množství pohybu. Doporučit lze především věnovat se takzvanému aerobnímu cvičení, při kterém dochází k zapojení kardiovaskulárního systému jako celku. Základ úspěchu přitom symbolizuje především zdravý a vyvážený jídelníček. A od věci není ani vyzkoušet detoxikaci.

Příklad zdravého jídelníčku

Přechod na zdravý životní styl může pochopitelně vypadat různě. Můžete tak začít zlehka a ke každému jídlu přidat malý kousek zeleniny. Třikrát do týdne poté zařaďte do svého jídelníčku zdravější přílohu (například celozrnné těstoviny, quinou nebo kváskový žitný chléb).

Jednou týdně si k večeři dopřejte libový kousek masa s množstvím tepelně upravené zeleniny, ovšem bez přílohy. Nezapomínejte ani na pravidelnou konzumaci ryb. Postačí si přitom na vybraném kousku pochutnat alespoň jednou do týdne. A v neposlední řadě se můžete pokusit částečně nahradit klasické bílkoviny těmi rostlinnými. Vyzkoušejte například uzené tofu.

Více informací ze světa hubnutí a zdravé stravy najdete na www.superzdrave.cz.

 

About the author

Jan Neckář